Ciucas de iarna

Vineri, Mihai vine cu ideea unei ture duminica asta in Ciucas. Fie ca s-au obisnuit cu atmosfera faina din turele lui sau pur si simplu pentru ca nu aveau ce face, pana sambata seara gradinita numara in total 26,5 omuleti voiosi; jumatatea este Ilinca, maimuta de numai 5 anisori.
Dimineata ne intalnim la ASE, ne imbarcam in masini si mergem drum intins pana la cabana Muntele Rosu. Tot drumul sunt cu ochii la kilometraj, si stau cu gura pe Vlad, cum mi se pare mie ca merge prea repejor pentru inima mea :)
La Muntele Rosu surpriza… ceata e cam prea deasa, iar pe platoul ala vantul suiera asurzitor si se simte direct in oase si in creier. Eu, una, abia stateam in picioare si aud vociferari cum ca ziua asta nu tine cu noi. Asta ar fi o noutate pentru turele organizate de Mihai.
In sfarsit, dupa ce punem toate hainele pe noi, ne alimentam cu apa de la cabana Silva si adoptam 3 caini, incepem urcarea spre vf. Ciucas, cu un ocol “mic” prin Muntele Rosu si creasta Gropsoarele.
Pana la saua Chirusca mergem doar prin ceata, iar frigul si vantul naprasnic ne ingheata fetele intr-un rictus ce dezvaluie toata dragostea noastra pentru Mihai si vremea buna de pe "site-urile reprezentative". Nu ma pot gandi decat la cagula pe care tocmai mi-am cumparat-o si care zace singurica, uitata acasa.
Cu totii am fost incantati si uimiti de Ilinca: fetita a mers cu noi fara sa clipeasca (si nu pentru ca era inghetata), pana la cabana Ciucas. Bravo ei si felicitari parintilor, care o invata activitati atat de frumoase!
foto: Florea Marius Catalin
Din fericire, inainte de pranz iese soarele si ne face pofta de o pauza de masa; cautam un loc de belvedere, scoatem sandwich-ul, ciocolata, biscuitul. Deja e mai bine, comunicam articulat si zambim mai mult. De la cabana Ciucas incepem urcarea pe zapada inghetata. Ne miscam la pas lejer, facem poze si mancam bomboane in varf.
foto: Florea Marius Catalin
Pentru mine distractia s-a terminat pentru o perioada destul de lunga, odata cu coborarea spre Tigaile Mici. Meniscul mi-a cedat, la fel si eu, dar nervos. As povesti cat de frumos se vedea apusul, dar as minti, in momentul ala nu-mi doream decat sa ajung la Silva si sa beau ceai. Asa ca l-am rugat pe Marius sa faca o poza, sa am ce admira cand sunt in siguranta :)
Pe la ora 18.30 il aveam... pe el... mare, dulce, fierbinte si satisfacator… ceaiul cu lamaie pe care l-am servit la Silva a meritat efortul de a nu ramane sa inghet in creasta; iar distractia care s-a intins pana la inchiderea cabanei, ne-a facut foarte grea decizia de a pleca si noi spre Bucuresti.
Nu stiu daca am avut ocazia sa le multumesc din inima lui Radu, lui Marius (care s-a dat barbat si mi-a carat rucsacul… bietul de el!), lui Vlad, Laurei si Madalinei, pentru ca au ramas in urma dupa mine si sper ca mi-am cerut scuze celorlalti copilasi pe care i-am intalnit la cabana Ciucas si cu care mi-am continuat drumul la lumina frontalei.
A, multumiri lui Marius ("cel mai tare fotograf"... na, ca am zis-o, sa nu ma mai faci nerecunoscatoare!) si pentru poze, dar mai ales pentru header :) 

Al 27-lea an: "I did it my way"

Din 2008 si pana hat in 2009 timpul s-a scurs in graba mare catre week-end si distractie; mi se pare ca nici nu am avut vreme sa-l “diger” cum trebuie pentru ca a fost cel mai surprinzator, cel mai plin de locuri si de oameni noi.
Au mai fost ani haotici, dar numarul 27 mi-a aratat (prea) multe locuri pentru prima data si mi-a reamintit, daca mai era nevoie, ca oamenii, mai ales cei de munte, fie ca fac trekking sau sunt cataratorii, sunt oameni foarte faini.

Daca ar fi s-o iau cu inceputul logic si nu cu cel cronologic, prima noutate este blogul asta, pe care mi l-am facut pe baza cunostintelor mele (egale cu zero) de programare in html, intr-o seara de plictiseala, cu intindere crunta la gambe.

Cat despre locurile noi... pai ce mai tin minte este ca am vazut Oradea si Iasiul, Transfagarasanul, masivele Parang, Latoritei, Ciucas, Capatanii, Buila-Vanturarita, Fagaras, Trascau, Valea Morarului si Cheile Horoabei (Bucegi) si am facut poze la Tyulenovo. Mi-am implinit visul de a merge in Cheile Nerei unde, pentru prima data, am alergat singura pe un traseu atat de lung.

Am prins rasaritul de soare din traseu de munte, am vazut floare de colt in natura, capra neagra (sincer, nu tin minte sa mai fi vazut vreuna pana acum), vidra, salamandra, bursuc, si am auzit raget de cerb.

A, si sa nu uit… m-am suit in Smart si am plecat in Vama cu Rebeca, intr-o dupa-amiaza caniculara de sambata, pentru ca nu ne-am putut hotari unde sa bem seara respectiva. Am mai plecat asa, dar niciodata nu am condus eu pana la mare, cu atat mai putin cutiuta mea de conserve :) Si ca tot vorbeam de Vama, am baut pentru prima data Jagermeister :)

Pana acum nu mi-a placut sa alerg, dar vara si toamna asta am iesit de 2 ori pe saptamana in parcul Carol, am dat muzica tare la mp3 player si, concentrandu-ma doar pe respiratie si alergare, m-am “izolat” pentru cateva minute de realitate. In restul zilelor fara febra musculara am mers la panou la catarare. Acolo am invatat sa las la o parte frustrarea pe care o simt cand scap cate o priza, pentru ca important nu e sa ajung in varful panoului; la sala, scopul e sa ma relaxez dupa o zi de munca, sa-mi placa miscarile pe care le fac pe traseu, si mai ales sa-mi placa sa fiu acolo, indiferent cat de sus sau de jos este acel “acolo”.

Ar mai fi cateva intamplari noi, pozitive sau nu, care mi-au fost date sau pe care mi le-am “facut” cu mana mea, dar dupa cum spunea si Frank Sinatra, prea putine pentru a fi mentionate.

Maine, voi fi sus, in Vf. Ciucas cu vreo 25 de omuleti… prima zi de nastere in varf de munte!
Acum fix 10 ani eram jos, in pestera Ratei din Leaota… cel mai frumos majorat din lume!
Nici varful nu e prea sus, nici pestera prea jos, dar conteaza frumusetea miscarii pana acolo :)

Povesti

“     - Dorothy, Dorothy, unde te-ai ascuns iar?! Of, doamne, mereu dispare copila asta… Henry, n-ai vazut-o pe Dorothy? Incepe furtuna si fetita asta nu-i pe nicaieri… Dorothy!
-  Em, Em draga mea nu te mai framanta asa, se-arata ea, ca doar nu a-nghitit-o pamantul! In pustietatea asta unde sa se fi dus. Dorothy, fetito, unde te-ai pitit?
-  Hihihi, sunt aici, sub caruta, ma joc de-a v-ati ascunselea cu Toto.
-  Dorothy, fetito, nu vezi ce furtuna vine? Ia-ti catelul si fugiti in pivnita. Henry, repede, aduna vitele, dezleaga caii si adu-i in grajd… stai ca te-ajut si eu […]”
"Sunt pitic de neam voinic,/Nascut dintr-un siretlic./Am barbuta aurie,/Nu ca altii colilie, /Ciubotele ascutite, /Sosetele potrivite,/Am si nume de pitic./Cum iti zice?/Pai... Tic Tic"
 “     - […] Pana la Oz trebuie sa pornesti pe Cararea Galbena.
                  - Cararea Galbena? Dar unde mai e si cararea asta galbena, si cum sa dau de ea?
                 - Nimic mai simplu, Cararea Galbena e-n fata ta!
                  - In fata mea?
                  - Da. Dar… ca sa apara, e de ajuns sa-i canti:
Carare, carare,/Batuta de soare,/Carare frumoasa,/Din piatra lucioasa/Du-ma-ndepartari,/Catre alte zari,/Spre un tarm frumos,/Stapanit de Oz”
 ... Over the rainbow e supraestimat :)
Vrajitorul din Oz in doua discuri pe care le stiam pe dinafara; o inregistrare radio din 1976, “made in Romania. Impreuna cu alte cateva povestiri ale lui Hans Christian Andersen, le ascultam la picup-ul din sufragerie, in fiecare zi dupa ce ajungeam de la scoala, in timp ce-mi faceam lectiile.
"Asa! Carevasazica, vrei o fetita... Eh, fetite gata n-am. Dar pentru ca te vad saraca lipita si pentru ca pari sa fii o femeie cumsecade - sper ca n-ai vorbit niciodata de rau vrajitoarele si nici nu le-ai maimutarit prin oglinzi! - ei bine, iti daruiesc un bob de orz!" (Randunica spune o poveste)
"Cica demult, un vrajitor faurise o oglinda fermecata, in care lucrurile pareau strambe, urate. Ucenicii lui nu mai puteau de bucurie uitandu-se in ea. De aceea, cand vrajitorul pleca de acasa, ei luau oglinda si se jucau in fel si chipuri, fie iesind pe strada sa sperie oamenii cu ea, fie se duceau in vazduhuri sa strambe cerul, soarele, pasarile" (Craiasa zapezilor)

Cam atat m-a ajutat memoria acum :)

Padina


A fost week-end. Si, dupa cum mi-e obiceiul, dupa ce toata saptamana m-am dat de ceasu’ mortii ca iar “petrec” sambata in Bucuresti, ma hotarasc in ultimul moment sa merg la ziua de nastere a doi prieteni. Locatia: Padina; populatie: cat cuprinde; transport: Suzi, dacia nova lui Bogdan, o “chestie” cu volan, roti, motor si personalitate, care pierde diverse piese si lichide mai mult sau mai putin importante; activitate de baza: pai… baut, dar imi iau si bocancii, parazapezile, sahul si cartea, asa, pentru orice evetualitate.
Intalnirea s-a dat sambata dimineata la 7 la pasajul Lujerului. N-am inteles exact dupa ce logica taman acolo, cert e ca exact copilasii pe care trebuia sa-i luam din zona, inca visau frumos la ora aia. In sfarsit, dupa ocolisuri bezmetice prin Buftea, Mogosoaia si ce alte catunuri cu pretentii de cartiere rezidentiale mai sunt pe acolo, reusim sa ajungem in DN1 si mergem drum intins pana in Ploiesti, de unde adunam omuletii veniti din Valeni, punem benzina si ulei (pentru a cata oara, oare?).
La dus, drumul din Moroeni pana la Padina mi s-a parut lung (putin spus), dar am ajuns cu toate organele interne in aceeasi ordine logica, cel putin asa sper. Padurea de foioase de la inceput mai avea, inca, ce scutura, sub adierea usoara a vantului, iar soseaua, acolo unde nu era rupta, era acoperita cu un strat gros de frunze colorate. Incepem sa urcam, asfaltul se termina, dispare si rosul, galbenul, locul lor e luat de verdele coniferelor si albul zapezii. Deja peisajul devine de poveste, este iarna lui Hans Christian Andersen, iar eu incep sa stresez lumea cu pauzele de poze.
La Padina fulguia cand am ajuns, dormitorul era incalzit, dar sala de mese nu. Sunt rapida de picior si imi pun sacul de dormit “satanic” (vorba lui Edi) pe patul cel mai din margine, de langa soba. Dupa frigul de afara si drumul cu multe pauze, unii au adoptat varianta somn de voie, eu deja vizualizam cafeaua, ceaiul, cartea si linistea... la munte, bleah!
Din fericire Bogdan propune un traseu subtire, de 2-3 ore si incep sa trepidez de nerabdare pana ce trei omuleti din toata gasca ne echipam, care cu ce avem. Trebuie sa recunosc ca am fost “cam” pantofari tura asta, pentru ca fiecaruia ne lipsea cate ceva important din echipament: Diana nu avea bocanci dar avea manusi, eu si Bogdan nu aveam manusi, dar aveam bocanci, eu parazapezi, Bogdan suprapantaloni… ce sa zic, impreuna strangeam un echipament de baza, chiar si pentru o tura asa scurta :)
Pe la 2 am plecat in Valea Horoabei, o minunatie de chei, o poteca ce urca si coboara de-a lungul a cateva cascade, sapa tunele in piatra uda, se intrerupe cu cateva traversee si te poarta de-o parte si de cealalta a raului, urmarind stanca.
Odata cu ingustarea canionului la Ponorul Horoabei, am fost nevoiti sa ne intoarcem, pentru ca era prea multa apa si piatra de curatat de zapada, iar mainile ne ajunsesera la o culoare nedefinita si parca nu ne mai apartineau.
Daca urcarea a fost acceptabila, chiar incitanta, coborarea pe stanca inghetata a scos ce-i mai “bun” din vocabularul autohton, iar Diana biata, a lasat la o parte mersul biped pentru tehnica saniuta.
Cu plimbarea facuta, mi-am gasit in sfarsit linistea la cabana. Am pus toate hainele pe mine, pentru ca in sala de mese era ingrozitor de frig, mi-am turnat visinata in pahar, si da-i cu sah. Am avut placerea (pana la un moment dat) sa intalnesc un “sahist”, dupa cum s-a autointitulat domnul Catalin. Baiatul m-a bagat in deschideri ca la carte, mi-a numit pana si variatiile deschiderilor pe care le jucam. Pentru mine a fost OK pentru ca am invatat ceva, desi mi s-a parut prea “robotizat” totul; dar ma intreb care a fost placerea lui din toata povestea asta… pacat ca replica lui de la sfarsitul meciurilor a stricat tot amuzamentul: “ Oricum, sa stii ca joci bine pentru o fata”… mda, misoginu’ e pe camp, uraaa draguta mea, misoginu’ e pe camp.

Pentru ca frigul m-a cam indispus, m-am bagat in pat la caldurica pe la 9.30, asa, ca pensionarii, cu gandul sa citesc pana se face focul de tabara afara. Dar cine pleaca de la bine la ger? In orice caz nu eu, asa ca de pe la 1 noaptea am adormit ca un pruncusor, fara macar sa aud concertul de sforaituri care cica a durat toata noaptea.
La intoarcere am avut cateva dubii cum ca as scapa intreaga de pe drumul pana in Moroeni. Se inserase, se lasase ceata. Inceputul a fost fascinant, padurea si ceata subtire erau placute privirii si ne starnea imaginatia la filme de groaza si lighioane care mai de care mai ciudate; dupa cateva sute de metri, poate chiar un km, puteam inca sa intuim formele brazilor care margineau rapa. Dar la un moment dat gluma s-a ingrosat, si vizibilitatea a scazut pe la 2-3 metri si pe jos se formase gheata. Nimeni nu se mai hlizea, nu mai vorbea, stateam cu ochii pironiti pe geam, doar doar vede vreunul mai bine pe unde-i cotitura. Am mers incet de tot, mai mult pe ghicite, incercam sa ramanem pe mijlocul drumului, iar curbele le vedeam doar dupa cate o movilita de pamant sau un trunchi de copac. Trebuie sa spun ca Bogdan cu Suzi au facut o super echipa :)
Acum mi-e pur si simplu lene sa-mi desfac bagajul, si ma gandesc la luna asta, in care mi-am promis ca stau acasa cuminte. Am anulat plecarea in Ceahlau de week-endul viitor si probabil asa voi face si cu Retezatul/Vatra Dornei din ultimul week-end; asta pentru ca am fost destul de isteata la cabana sa cobor 2 scari de-o data pe gheata si mi-a pocnit ceva pe la genunchi. Asa patesc tot timpul: pe traseu n-am nimic, la destinatie (eventual cabana) imi sucesc, busesc si julesc cate ceva…
Pozele urmeaza pe picasa, cand va binevoi Doru sa mi le dea.